Aktualności

Badanie poubojowe wykonywane przez lekarzy weterynarii

Czym jest badanie poubojowe? Jest to badanie, jakie lekarz weterynarii wykonuje bezpośrednio po ogłuszeniu i wykrwawieniu zwierzęcia w rzeźni. Odpowiednio rozkrojona i oznaczona tusza, głowa oraz narządy wewnętrzne trafiają pod nóż lekarza weterynarii. Badanie poubojowe różni się w zależności od badanego gatunku, lecz jego cel w każdym przypadku jest jednakowy. Jest nim, ochrona zdrowia ludzi,...

15 lipca 2019 Czytaj więcej

Jakie produkty są zagrożone ASF i czy ASF zagraża ludziom?

Afrykański pomór świń, to choroba wywoływana przez wirus z rodziny Asfarviridae. Namnaża się on przede wszystkim w monocytach i makrofagach, ale jedynie tych należących do zwierząt z rodziny świniowatych. Zaliczają się do nich zwierzęta występujące powszechnie na terenie Europy jak świnie domowe i dziki. W Afryce wrażliwymi gatunkami się dzikie świnie afrykańskie i guźce. Co...

3 lipca 2019 Czytaj więcej

Rola lekarza weterynarii w procesie produkcji mięsa

Wszystkie produkty mięsne dopuszczone do sprzedaży w Polsce muszą być wytwarzane z mięsa z bezpiecznych źródeł. Oznacza to, że zarówno mięso świeże, jak i wędliny, w tym kiełbasy  i inne przetwory są produkowane tylko i wyłącznie z mięsa zwierząt przebadanych przez lekarza weterynarii, uznanych za zdatne do spożycia. Większość świadomych konsumentów wie już, że lekarz...

13 czerwca 2019 Czytaj więcej

Czym jest ASF? i jakie są sposoby badania żywności pod względem ASF

ASF czyli Afrykański Pomór Świń jest niezwykle zaraźliwą i zakaźną  chorobą świń i dzików, która umieszczona została na liście chorób zwalczanych z urzędu, wraz z wścieklizną, grypą ptaków czy chociażby wąglikiem. Jest to choroba wirusowa, która pomimo iż w Polsce pojawiła się w roku 2014, to już niemal 100 lat wcześniej występowała na terenach zachodniej...

13 czerwca 2019 Czytaj więcej

Zdrowe mięso – jego kaloryczność, wartości odżywcze i wpływ na zdrowie

Nie da się ukryć, że zdrowe mięso pod różną postacią jest jednym z najczęściej wybieranych produktów i codziennie gości na stołach Polaków. Wiele osób wręcz nie wyobraża sobie głównego posiłku bez mięsa, ale to dodawane jest także jako dodatek do kanapek, zup, czy przekąsek. Oczywiście wiadomo, że mięso pełne jest pełnowartościowego białka, które pozytywnie wpływa...

27 kwietnia 2019 Czytaj więcej

Zdrowa żywność

Termin zdrowa żywność oznacza produkty, których spożycie przyniesie korzyści i nie zaszkodzi organizmowi. To także te towary, w których nie pojawiają się konserwanty ani sztuczne dodatki. Jak wybrać dobrej jakości mięso i które gatunki będą najzdrowsze dla organizmu. Jak odróżnić zdrową żywność od tej szkodliwej? Termin zdrowa żywność kojarzy się zwykle jedynie z produktami w...

27 kwietnia 2019 Czytaj więcej