Aktualności

Zwalczanie u drobiu serotypów Salmonella w stadach brojlerów kurzych

Salmonelloza to jedna z chorób zakaźnych układu pokarmowego, spowodowana zakażeniem chorobotwórczą bakterią z rodzaju Salmonella. U ludzi występuje głównie poprzez spożycie zakażonych produktów odzwierzęcych, takich jak jajka, mięso, mleko oraz ich przetwory. Bakteria jest wyjątkowo niebezpieczna w pożywieniu surowym oraz rozdrobnionych produktach mięsnych. Aby uniknąć choroby, konieczny jest restrykcyjny nadzór nad produkcją żywności. W jaki...

25 lipca 2019 Czytaj więcej

Nowe podejście do badania mięsa – stanowisko FVE

FVE (Federation of Veterinarians of Europe), czyli Europejska Federacja Lekarzy Weterynarii, to organizacja zrzeszająca lekarzy weterynarii z Europy, reprezentująca ich w kontaktach z Parlamentem Europejskim, Radą oraz Komisją Europejską, w toku procesu legislacyjnego dotyczącego aktów prawnych związanych z szeroko rozumianym bezpieczeństwem zdrowia publicznego, zdrowia zwierząt i jakości zdrowotnej żywności. FVE podkreśla kluczową rolę lekarzy weterynarii...

25 lipca 2019 Czytaj więcej

Badanie poubojowe wykonywane przez lekarzy weterynarii

Czym jest badanie poubojowe? Jest to badanie, jakie lekarz weterynarii wykonuje bezpośrednio po ogłuszeniu i wykrwawieniu zwierzęcia w rzeźni. Odpowiednio rozkrojona i oznaczona tusza, głowa oraz narządy wewnętrzne trafiają pod nóż lekarza weterynarii. Badanie poubojowe różni się w zależności od badanego gatunku, lecz jego cel w każdym przypadku jest jednakowy. Jest nim, ochrona zdrowia ludzi,...

15 lipca 2019 Czytaj więcej

Jakie produkty są zagrożone ASF i czy ASF zagraża ludziom?

Afrykański pomór świń, to choroba wywoływana przez wirus z rodziny Asfarviridae. Namnaża się on przede wszystkim w monocytach i makrofagach, ale jedynie tych należących do zwierząt z rodziny świniowatych. Zaliczają się do nich zwierzęta występujące powszechnie na terenie Europy jak świnie domowe i dziki. W Afryce wrażliwymi gatunkami się dzikie świnie afrykańskie i guźce. Co...

3 lipca 2019 Czytaj więcej

Rola lekarza weterynarii w procesie produkcji mięsa

Wszystkie produkty mięsne dopuszczone do sprzedaży w Polsce muszą być wytwarzane z mięsa z bezpiecznych źródeł. Oznacza to, że zarówno mięso świeże, jak i wędliny, w tym kiełbasy  i inne przetwory są produkowane tylko i wyłącznie z mięsa zwierząt przebadanych przez lekarza weterynarii, uznanych za zdatne do spożycia. Większość świadomych konsumentów wie już, że lekarz...

13 czerwca 2019 Czytaj więcej

Czym jest ASF? i jakie są sposoby badania żywności pod względem ASF

ASF czyli Afrykański Pomór Świń jest niezwykle zaraźliwą i zakaźną  chorobą świń i dzików, która umieszczona została na liście chorób zwalczanych z urzędu, wraz z wścieklizną, grypą ptaków czy chociażby wąglikiem. Jest to choroba wirusowa, która pomimo iż w Polsce pojawiła się w roku 2014, to już niemal 100 lat wcześniej występowała na terenach zachodniej...

13 czerwca 2019 Czytaj więcej