Aktualności

Rola lekarza weterynarii w procesie produkcji mięsa

Wszystkie produkty mięsne dopuszczone do sprzedaży w Polsce muszą być wytwarzane z mięsa z bezpiecznych źródeł. Oznacza to, że zarówno mięso świeże, jak i wędliny, w tym kiełbasy  i inne przetwory są produkowane tylko i wyłącznie z mięsa zwierząt przebadanych przez lekarza weterynarii, uznanych za zdatne do spożycia. Większość świadomych konsumentów wie już, że lekarz...

13 czerwca 2019 Czytaj więcej

Czym jest ASF? i jakie są sposoby badania żywności pod względem ASF

ASF czyli Afrykański Pomór Świń jest niezwykle zaraźliwą i zakaźną  chorobą świń i dzików, która umieszczona została na liście chorób zwalczanych z urzędu, wraz z wścieklizną, grypą ptaków czy chociażby wąglikiem. Jest to choroba wirusowa, która pomimo iż w Polsce pojawiła się w roku 2014, to już niemal 100 lat wcześniej występowała na terenach zachodniej...

13 czerwca 2019 Czytaj więcej

Zdrowe mięso – jego kaloryczność, wartości odżywcze i wpływ na zdrowie

Nie da się ukryć, że zdrowe mięso pod różną postacią jest jednym z najczęściej wybieranych produktów i codziennie gości na stołach Polaków. Wiele osób wręcz nie wyobraża sobie głównego posiłku bez mięsa, ale to dodawane jest także jako dodatek do kanapek, zup, czy przekąsek. Oczywiście wiadomo, że mięso pełne jest pełnowartościowego białka, które pozytywnie wpływa...

27 kwietnia 2019 Czytaj więcej

Zdrowa żywność

Termin zdrowa żywność oznacza produkty, których spożycie przyniesie korzyści i nie zaszkodzi organizmowi. To także te towary, w których nie pojawiają się konserwanty ani sztuczne dodatki. Jak wybrać dobrej jakości mięso i które gatunki będą najzdrowsze dla organizmu. Jak odróżnić zdrową żywność od tej szkodliwej? Termin zdrowa żywność kojarzy się zwykle jedynie z produktami w...

27 kwietnia 2019 Czytaj więcej

Jakie mięso jest zdrowe?

Jednym z podstawowych elementów diety człowieka jest mięso. Od wieków, ludzie spożywali mięso i jego przetwory. Jest obecne na stole podczas śniadań, obiadów i kolacji. Ogromny asortyment oferowany przez producentów, umożliwia klientom zakup produktów, które spełnią nasze oczekiwania, zarówno smakowe, jak i finansowe. Duża ilość zakładów mięsnych, sprawia, że klienci mają dostęp do co raz...

27 kwietnia 2019 Czytaj więcej

Certyfikowana produkcja żywności

Gwarancja ekologicznej produkcji żywności to komfort dla klienta. W czasach przeplatania się tego co bezpieczne i naturalne z tym co chemiczne i szkodliwe, trzeba świadomego wyboru. Zaczyna się on zawsze od wiedzy i rozpoznania produktu już po samym jego oznakowaniu. Kierowanie się wysokimi cenami czy dopiskiem “eko” lub “bio” to za mało, by mieć pewność,...

20 marca 2019 Czytaj więcej