Aktualności

Jakie mięso jest zdrowe?

Jednym z podstawowych elementów diety człowieka jest mięso. Od wieków, ludzie spożywali mięso i jego przetwory. Jest obecne na stole podczas śniadań, obiadów i kolacji. Ogromny asortyment oferowany przez producentów, umożliwia klientom zakup produktów, które spełnią nasze oczekiwania, zarówno smakowe, jak i finansowe. Duża ilość zakładów mięsnych, sprawia, że klienci mają dostęp do co raz...

27 kwietnia 2019 Czytaj więcej

Certyfikowana produkcja żywności

Gwarancja ekologicznej produkcji żywności to komfort dla klienta. W czasach przeplatania się tego co bezpieczne i naturalne z tym co chemiczne i szkodliwe, trzeba świadomego wyboru. Zaczyna się on zawsze od wiedzy i rozpoznania produktu już po samym jego oznakowaniu. Kierowanie się wysokimi cenami czy dopiskiem “eko” lub “bio” to za mało, by mieć pewność,...

20 marca 2019 Czytaj więcej

Czym tak naprawdę jest żywność z atestem?

Czym właściwie jest żywność z atestem? Jak ją rozpoznać na sklepowych półkach? W Unii Europejskiej żywność w 100% ekologiczna występuje tylko z logo zielonego listka z białymi gwiazdkami. Naturalnie na sklepowych półkach można spotkać produkty z innymi certyfikatami np: wyroby regionalne czy żywność dla dzieci. Żywność z atestem = żywność ekologiczna Produkt żywnościowy pochodzenia roślinnego...

12 marca 2019 Czytaj więcej

Sprawdzona żywność ekologiczna – bio żywność

Moda na bio żywność rośnie, ale jak mieć pewność, że wybierane przez konsumentów produkty rzeczywiście są “bio”? Sugerowanie się podwyższoną ceną nie wystarczy, a znajomość ogólnych procedur i przepisów pomoże zarówno w weryfikacji,  jak i świadomym odżywianiu. Bio żywność charakteryzuje się specyficzną metodą produkcji – naturalną, kontrolowaną i certyfikowaną przez Unię Europejską. Nie wszystko co...

28 lutego 2019 Czytaj więcej

Profilaktyka i kontrola mięsa i jego przetworów

Podczas wykonywania czynności kontrolnych organy nadzoru weterynaryjnego posiadają szeroki wachlarz uprawnień, aby objąć swoim zakresem odpowiedzialności produkty pochodzenia zwierzęcego. Dochodzenia i kontrole muszą być szczegółowo rejestrowane. Wyniki tych kontroli stanowią podstawę do sporządzania sprawozdań dotyczących stanu jakości żywności, które są tworzone na szczeblu lokalnym i krajowym. Służby kontroli mięsa nie tylko przeprowadzają badania przed- i...

26 lutego 2019 Czytaj więcej

Zdrowa żywność pod nadzorem

Coraz więcej osób deklaruje, że zdrowa żywność jest dla nich bardzo ważna. Ekologiczne rolnictwo, bio warzywa i owoce, pozbawione chemii nawozy- to wszystko zyskuje coraz większe znaczenie podczas dokonywania codziennych decyzji zakupowych. Sięgając po ekologiczne jabłka i marchewki warto jednak pamiętać, że także mięso i nabiał powinny pochodzić ze sprawdzonych źródeł. Zdrowa żywność… czyli jaka?...

1 lutego 2019 Czytaj więcej