Sprawdzona żywność ekologiczna – bio żywność

Moda na ekologiczną żywność rośnie, ale jak mieć pewność, że wybierane przez konsumentów produkty rzeczywiście są “bio”? Sugerowanie się podwyższoną ceną nie wystarczy, a znajomość ogólnych procedur i przepisów pomoże zarówno w weryfikacji,  jak i świadomym odżywianiu. Bio żywność charakteryzuje się specyficzną metodą produkcji – naturalną, kontrolowaną i certyfikowaną przez Unię Europejską. Nie wszystko co znane jest pod hasłami takimi jak “tradycyjne”, “regionalne” czy “naturalne” odpowiada naszym wyobrażeniom o żywności pozbawionej np. GMO.

ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA, CZYLI JAKA?

Mianem ekologicznej żywności określa się wszelkie warzywa, owoce oraz nabiał, do których nie używano podczas uprawy pestycydów czy sztucznych nawozów, ani nie uległy one modyfikacji genetycznej. Takie produkty są certyfikowane, co świadczyć ma o tym, że ekologiczne składniki stanowią min. 95%. Żeby mieć całkowitą pewność ekologicznego pochodzenia produktu, trzeba szukać unijnego oznakowania. Wielu producentów może nazwać swoją żywność “eko” niezgodnie z przyjętymi normami, bez prawnego potwierdzenia. Jeśli jednak towar określony zostaje słowami “bio”, “eko” lub “ogarnic” oraz posiada zieloną etykietę z dwunastoma białymi gwiazdami – jest on oficjalnie zatwierdzony przez Unię Europejską i rzeczywiście stanowi o bezpieczeństwie oraz naturalnej uprawie.

SPRAWDZONA ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA – KTO ZA TO ODPOWIADA?

Uprawę rolników nadzoruje Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Raz w roku jeden z przedstawicieli przyjeżdża do gospodarstwa rolnego, aby zbadać uprawę. Poszukuje on śladów chemii, których zgodnie ze specyfiką gospodarstwa, nie powinno tam być. Coroczna, regularna kontrola jest obowiązkowa, natomiast właściciele obszarów uprawnych muszą liczyć się z niezapowiedzianymi kontrolami w ciągu roku. W jaki sposób inspektorzy sprawdzają pochodzenie żywności? Praktyki są różne, ale zawsze obejmują m.in. oglądanie siewnika do zboża, rozsiewacza nawozów oraz przegląd dokumentacji. Sprawdzenie dwóch pierwszych narzędzi pozwala dostrzec ewentualne ślady po np. nawozach przeładowanych substancjami chemicznymi. Prowadzenie dokumentacji to obowiązek rolnika. Poza kontrolami gospodarstw, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych kontroluje konkretne produkty, co powoduje, że co roku “bio” pochodzenie kwestionowane jest na około 20% z nich. Jest jeszcze jeden sposób weryfikacji. Wszystkie certyfikaty opublikowane są w Internecie – warto szukać po nazwie producenta.

KORZYŚCI DLA CZŁOWIEKA I ŚRODOWISKA

Produkowana ekologicznie żywność jest przyjazna środowisku. Jeżeli obejmuje hodowlę zwierząt, możemy mieć pewność, że żyją one w najlepszych warunkach, co przekłada się na bezpieczeństwo i zdrowie człowieka. Bio żywność pozbawiona jest pestycydów i różnych chemicznych związków – np. azotanów. Specjalistyczne badania wskazują, że obecność azotanów w organizmie człowieka może wiązać się z ryzykiem przekształcenia ich w związki rakotwórcze. Nawet jeśli zagrożenie nie jest aż tak duże –  zawsze będą to substancje niebezpieczne dla układu krwionośnego. Jabłka, marchewki, buraki, jajka czy mięso – każda z tych rzeczy produkowana w sposób organiczny jest kontrolowana przez ekspertów w dziedzinie żywności. Po przejściu określonych procedur i zatwierdzeniu metody uprawy, konsumenci mogą mieć pewność, że dostarczają swojemu ciału najlepszej jakości żywność, która odbije się na zdrowiu. Bezpieczne i ekologiczne jedzenie jest inwestycją zarówno w kondycję i stan organizmu, jak i samopoczucie.