Jakie mięso jest zdrowe?
Jednym z podstawowych elementów diety człowieka jest mięso. Od wieków, ludzie spożywali mięso i jego przetwory. Jest obecne na stole podczas śniadań, obiadów i kolacji. Ogromny asortyment oferowany przez producentów, umożliwia klientom zakup produktów, które spełnią nasze oczekiwania, zarówno smakowe, jak i finansowe. Duża ilość zakładów mięsnych, sprawia, że klienci mają dostęp do co raz bardziej wartościowych i innowacyjnych wyrobów. Wiele osób rezygnuje ze spożywania wędlin. Jedni z powodu wskazań zdrowotnych, inni światopoglądowych, a pozostali twierdzą, że mięso jest po prostu nie smaczne. Oczywiście, każdy ma prawo wyboru. Jednak należy podkreślić, że wyroby mięsne , zawierają w sobie wiele pożytecznych, a czasami nawet niezbędnych składników.
Które mięso jest zdrowsze?
Mięsa można podzielić na czerwone i białe. Każde z nich ma swoje dobre i złe strony. Mięso białe jest mniej kaloryczne od mięsa czerwonego. Zawiera mniej żelaza więc idealnie nadaje się dla osób chorujących na serce lub wątrobę. Jest polecane również osobom z nadwagą oraz dbających o linię. Kurczak, cielęcina, indyk czy królik dostarczają niezbędną porcję białka, nie zawierają dużych ilości cholesterolu dlatego są wskazane dla pacjentów zmagających się z chorobami układu krążenia. Mięso czerwone, z kolei, zawiera więcej tłuszczu, jest bardziej kaloryczne i sycące. Wieprzowina, wołowina, baranina czy gęsina zaopatruje organizm w dużą dawkę żelaza. Mięso czerwone powinno się spożywać z większą ostrożnością niż białe.. Jest ono idealne na problemy anemików, borykających się z niskim poziomem żelaza we krwi. Duża ilość białka i żelaza sprawi, że osoby te będą czuć się lepiej, ich chęć do działania znacznie wzrośnie.
Jakie są zalety jedzenia mięsa?
Po za wspomnianym już białkiem i żelazem, przetwory mięsne zawierają inne cenne składniki. Warto wspomnieć o cynku, fosforze, magnezie, miedzi czy siarce. Nieocenione witaminy z grupy B wspomagają układ nerwowy, podnoszą odporność organizmu, regulują układ trawienny. Najważniejszy jest umiar i przestrzeganie kilku podstawowych zasad. Mięso białe powinno pojawiać się na stole dwa, trzy razy w tygodniu, a mięso czerwone, kilka razy w miesiącu. Tak jak w każdej dziedzinie życia, najważniejszy jest rozsądek i umiejętność dopasowania ilości produktu do potrzeb.
W jaki sposób przygotowywać mięsne potrawy?
Przede wszystkim należy zawsze kupować mięso i jego przetwory w sprawdzonych sklepach. Warto czytać etykiety i kontrolować skład kupowanego produktu. Im mniej składników pojawia się na etykiecie, tym lepiej dla zdrowia. Oczywiście, najbezpieczniej przygotować potrawy mięsne i wędliny w domu. Najkorzystniejszym sposobem stworzenia posiłku jest duszenie bez tłuszczu lub gotowanie na parze. Dodatek ulubionych przypraw sprawi, że posiłek będzie naprawdę smaczny. Mięso nie traci cennych składników, jest zdrowe i bezpieczne dla układu trawiennego.
Czy warto jeść mięso? Oczywiście. Jest to źródło wielu cennych składników. Najważniejsze jest umiejętne przygotowanie posiłków oraz zwykły umiar.