Certyfikowana produkcja żywności
Gwarancja ekologicznej produkcji żywności to komfort dla klienta. W czasach przeplatania się tego co bezpieczne i naturalne z tym co chemiczne i szkodliwe, trzeba świadomego wyboru. Zaczyna się on zawsze od wiedzy i rozpoznania produktu już po samym jego oznakowaniu. Kierowanie się wysokimi cenami czy dopiskiem “eko” lub “bio” to za mało, by mieć pewność, że żywność jest certyfikowana. Nie zawsze zresztą duże ceny odzwierciedlają jakość produktu. Czasami są jedynie chwytem marketingowym, który ma wzbudzić zaufanie dotyczące ekologicznego pochodzenia. Na czym polega certyfikowanie, kto o tym decyduje i czym w rzeczywistości różnią się te produkty?
Certyfikowana produkcja żywności
Żywność ekologiczna to taka, która powstała bez modyfikacji genetycznej, uprawy pestycydów i stosowania chemicznych nawozów. Obszary uprawne położone są na czystych glebach, oddalonych od tętniącego życiem miasta. Klienci mogą więc również liczyć na czyste wody i czyste powietrze. Certyfikat wydawany przez Unię Europejską poświadcza, że warzywa, owoce, nabiał i inne produkty powstały właśnie z upraw ekologicznych. Wyraźnym i powszechnym znakiem jest zielona etykieta, na której znajduje się dwanaście białych gwiazd. Na etykiecie obecne są informacje dotyczące nazwy produkty, nazwy producenta, daty produkcji oraz terminu przydatności do spożycia. Ważną częścią jest też numer nadany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi np. PL-EKO-03.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych kontroluje uprawy i przynajmniej raz w roku odwiedza gospodarstwa rolne. Podczas nadzorowania trwa dokładne badanie, które nie powinno wykrywać żadnych śladów chemii. Pracownicy Inspekcji oglądają siewnik do zboża i inne narzędzia rolne. Szczegółowo i rzetelnie analizują dokumentację, którą prowadzi rolnik.Ta jedna, coroczna kontrola jest obowiązkowa i zapowiedziana. Nie oznacza to jednak, że w ciągu roku rolnik pozostaje bez kilku innych, niespodziewanych nadzorów.
Wszystkie przyznane certyfikaty można znaleźć na liście w Internecie. Opublikowane zostały pod nazwą producentów. Certyfikowana produkcja żywności powstaje według konkretnych przepisów prawnych – ścisłych, nienaruszalnych reguł. Jej zatwierdzenie jest dla klientów pełną gwarancją ekologiczną.
Moda czy bezpieczeństwo?
Moda na ekologiczne jedzenie rozprzestrzenia się i często ulega skomercjalizowaniu. Przy ocenie wpływu na środowisko i funkcjonowanie organizmu człowieka, jest to jednak pozytywne zjawisko. Ekologiczna hodowla zwierząt skupia się na zagwarantowaniu im najlepszych warunków życia. W konsekwencji korzystający z mięsa lub nabiału człowiek dostarcza swojemu ciału bezpiecznych i odżywczych składników. Decydując się na certyfikowaną żywność rezygnujemy m.in. azotanów rozwijających komórki nowotworowe. Azotany mogą kryć się wszędzie – w burakach, jabłkach, sałacie, pomidorach. Procedury i kontrole jakie przechodzą rolnicy mają na celu podniesienie zdrowia i jakości życia klientów, a ekologiczna żywność to lepsze samopoczucie i energia.