Zadania lekarzy weterynarii

Mięso czerwone

Fermy:

  • zdrowotność stad – badania profilaktyczne (zwalczanie chorób zakaźnych i zaraźliwych)
  • pobieranie prób

Ubojnie:

  • identyfikacja zwierząt przeznaczonych do uboju,
  • badanie dobrostanu
  • badanie przedubojowe
  • nadzór nad ubojem
  • badanie poubojowe
  • nadzór nad schładzaniem, magazynowaniem i dystrybucją tusz
  • pobieranie prób do badań (liczba bakterii tlenowych, Enterobacteriaceae oraz Salmonella na tuszach, próby na skuteczność dezynfekcji)
  • nadzór nad higieną w zakładzie* struktura zakładu,
    • stan urządzeń i narzędzi,
    • higiena pracowników,
    • przestrzeganie systemów GHP GMP HACCP,
    • odpady,
    • przeprowadzanie szkoleń
    • środki myjące i dezynfekujące,

Zakłady przetwórcze:

  • nadzór nad higieną w zakładzie* struktura zakładu,
    • stan urządzeń i narzędzi,
    • higiena pracowników,
    • przestrzeganie systemów GHP GMP HACCP,
    • odpady,
    • przeprowadzanie szkoleń
    • środki myjące i dezynfekujące,
  • pobieranie prób do badań (liczba bakterii tlenowych, E. coli, Salmonella)
  • próby na skuteczność dezynfekcji przeprowadzanej w zakładzie

Mięso białe

Fermy drobiu:

  • zdrowotność stad brojlerów (pobieranie prób wody i paszy do badań – Salmonella, antybiotyki, metale ciężkie, dioksyny)
  • badanie przedubojowe.

Ubojnie:

  • kontrola dobrostanu,
  • nadzór nad ubojem (np. ogłuszanie),
  • badanie poubojowe,
  • nadzór nad schładzaniem, magazynowaniem i dystrybucją,
  • pobieranie prób do badań: Salmonella; obecność antybiotyków w tuszach
  • monitoring lub urzędowe oraz inne badania,
  • nadzór nad  higieną w zakładzie:* struktura zakładu,
    • stan urządzeń i narzędzi,
    • higiena pracowników,
    • przestrzeganie systemów GHP GMP HACCP,
    • odpady,
    • przeprowadzanie szkoleń
    • środki myjące i dezynfekujące,
  • pobieranie prób do badań na skuteczność dezynfekcji.

Zakłady przetwórcze:

  • nadzór nad higieną w zakładzie* struktura zakładu,
    • stan urządzeń i narzędzi,
    • higiena pracowników,
    • przestrzeganie systemów GHP GMP HACCP,
    • odpady,
    • przeprowadzanie szkoleń
    • środki myjące i dezynfekujące,
  • pobieranie prób do badań w kierunku: pał. Salmonella, E. coli, skuteczność dezynfekcji przeprowadzanej w zakładzie

Obowiązki lekarza weterynarii przy produkcji mleka

  1. Kontrola gospodarstw:
    1. Sprawdzamy status zdrowotny zwierząt ( np. zwierzęta uznane za wolne od gruźlicy
      i białaczki, czy zwierzęta są oznakowane, nie wykazują objawów chorobowych itd.)
    2. Kontrola dokumentacji ( książka leczenia, książeczki zdrowia, dokumentacja badań wody)
    3. Higiena w gospodarstwie ( czystość zwierząt, pomieszczeń, zabezpieczenia przed owadami i gryzoniami itp.)
  2. Kontrola środków transportu mleka ( cysterny)
  3. Kontrola zakładów mleczarskich:
    1. Projekt technologiczny
    2. Procedury monitorowania wszystkich dostawców środków spożywczych
    3. Odpowiednie etykietowanie lub oznakowanie żywności
    4. System HACCP
    5. Kontrola pomieszczeń ( ich utrzymania)
    6. Kontrola sprzętu
    7. Kontrola odpadów żywnościowych i ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego
    8. Właściwe zaopatrzenie w wodę pitną
    9. Higiena pracowników
    10. Kontrola obróbki cieplnej
    11. Szkolenia
    12. Pakowanie jednostkowe
    13.  Nanoszenie znaku identyfikacyjnego
    14. Mycie i dezynfekcja

Obowiązki lekarza weterynarii przy produkcji jaj

Kontrola w tym zakresie obejmuje zdrowotność stada kur niosek oraz zdrowotność produktu spożywczego pochodzenia zwierzęcego.

Kontrola stada:

Każda ferma jest badana w kierunku Salmonelli zgodnie z programem dotyczącym zwalczania Salmonella Enteritidis i Salmonella typhimurium. Pobierane są urzędowe próby pomiotu i kurzu z jednego stada na fermie. Jeżeli lekarz weterynarii stwierdzi ten czynnik zakaźny, to próby pobierane są ze wszystkich stad na fermie.

Kontrola produktu spożywczego pochodzenia zwierzęcego:

Jaja konsumpcyjne opuszczają fermę kur niosek poprzez zakład pakowania jaj.

W zakładach pakowania jaj, kontrolujemy:

  • Oznakowanie jaj – 0,1,2,3,
  • Klasa wagowa –S M L XL
  • Higiena pozyskiwania jaj – czystość w zakładzie ( sortownia, magazyn opakowań i jaj) , środki myjące i dezynfekcyjne, przestrzeganie systemów GHP GMP HACCP, jakość pomieszczeń i sprzętu
  • Higiena pracowników
  • Przechowywanie jaj ( czas, warunki, transport)
  • Odpady
  • Szkolenia
  • Przeprowadzanie badań właścicielskich: – obecność pałeczek salmonella w 25 gr. i na skorupie (nieobowiązkowe)
  • Skuteczność dezynfekcji, wymazy ze sprzętu na ogólną liczbę drobnoustrojów oraz liczbę enterobacteriaceae
  • Inspekcja Weterynaryjna przeprowadza badania weryfikujące skuteczność dezynfekcji.

W zakładach produkcji jaj płynnych, kontrolujemy:

To samo co w zakładach pakowania jaj, a także:

  • Badanie masy jajowej w kierunku salmonella
  • Bezpieczeństwo żywności oraz liczba enterobacteriaceae – higiena procesu (badania przeprowadza właściciel, a weryfikuje je Inspekcja Weterynaryjna).

Obowiązki lekarza weterynarii przy produkcji miodu

  1. Warunki pozyskiwania miodu , w tym odpowiednie pomieszczenia
  2. Higiena w zakładzie
  3. Właściwe zaopatrzenie w wodę
  4. Badanie lekarskie osób mających kontakt z miodem
  5. Sprzęt do rozlewania
  6. Procedura rozlewania
  7. Etykietowanie
  8. Mycie i dezynfekcja

Obowiązki lekarza weterynarii

  1. Przedsiębiorstwa akwakultury:
    1. Nadzór nad spełnianiem wymagań zawartych w dyrektywie Nr 2006/88/WE w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób.
    2. Kontrola stanu zdrowia – badania w kierunku IHN, VHS , KOI, IHN, ISA, BKD etc.
    3. Zwalczanie chorób zakaźnych i zaraźliwych
    4. Wystawianie świadectw zdrowia dla przemieszczeń
    5. Kontrola dobrostanu
  2. Statki i łodzie
    1. Kontrola spełnienia wymagań weterynaryjnych w tym identyfikacja ryby , stan techniczny urządzeń i sprzętu , prowadzenie dokumentacji, pobieranie prób do badań
  3. Zakłady przetwórcze, aukcje rybne
    1. identyfikacja zwierząt,
    2. kontrola produktów rybołówstwa przywożonych z krajów trzecich ( próbkobranie, identyfikacja)
    3. badanie dobrostanu (w wypadku ryby żywej),
    4. badanie zwierząt (w wypadku ryby żywej)
    5. nadzór nad ubojem i przetwórstwem ( wytrzewianie , odgardlanie, odgławianie, filetowanie, dalsza obróbka mechaniczna oraz termiczna)
    6. badanie świeżości
    7. badanie w kierunku pasożytów
    8. nadzór nad schładzaniem, magazynowaniem i dystrybucją tusz
    9. pobieranie prób do badań (mikrobiologia , chemia, metale ciężkie, dioksyny i PCB, stany sanitarne etc.)
    10. nadzór nad higieną w zakładzie
      • struktura zakładu,
      • stan urządzeń i narzędzi,
      • higiena pracowników,
      • przestrzeganie systemów GHP/GMP,  HACCP,
      • odpady,
      • przeprowadzanie szkoleń
      • środki myjące i dezynfekujące,