Aktualności

Choroba niebieskiego języka – wszystko, co musisz wiedzieć

Choroba niebieskiego języka, nazywana również pryszczycą rzekomą to schorzenie, które może pojawić się u dzikich oraz domowych zwierząt przeżuwających. Czynnikiem wywołującym jest wirus przenoszony przez owady kłująco-ssące z rodzaju Culicoides. Mimo że choroba niebieskiego języka nie stanowi bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia i życia ludzi, to jest w naszym kraju objęta obowiązkowym zwalczaniem z urzędu. Co...

26 września 2019 Czytaj więcej

Czym dokładnie jest choroba pęcherzykowa świń (SVD)?

Choroba pęcherzykowa świń określana również jako choroba SVD, jest schorzeniem zakaźnym, wywoływanym przez wirusy rodzaju Enterovirus. Trzoda chlewna jest w tym przypadku naturalnym nosicielem wirusa, co skutkuje licznymi powikłaniami oraz niejednokrotnie śmiercią zwierzęcia. Choroba pęcherzykowa świń w Polsce nie jest obejmowana szczepieniami oraz podlega zwalczaniu z urzędu. Czym jeszcze charakteryzuje się choroba SVD oraz jakie...

20 września 2019 Czytaj więcej

Rola lekarza weterynarii w produkcji żywności

Lekarz weterynarii uczestniczy w złożonym procesie produkcji bezpiecznej żywności pochodzenia zwierzęcego. To właśnie dzięki niemu możemy mieć pewność, że na nasze stoły trafia jedynie zdrowe oraz przebadane mięso zwierząt rzeźnych, a także produkty odzwierzęce. Rola lekarza weterynarii nie kończy się więc jedynie na dbaniu o zdrowie oraz dobrostan zwierząt hodowlanych i domowych. Co jeszcze warto...

28 sierpnia 2019 Czytaj więcej

Badania zwierząt rzeźnych, czyli specyfikacja badań przedubojowych i poubojowych

Zdrowie zwierząt poddawanych ubojowi jest bardzo istotne z punktu widzenia konsumentów spożywających produkty spożywcze pochodzenia zwierzęcego. Oprócz stałego nadzoru nad zdrowotnością stada, to właśniestaranne badania przedubojowe oraz poubojowe daje nam gwarancję, że mięso i jego produkty nie będą zagrożeniem dla naszego zdrowia i życia. Nikt nie ma więc wątpliwości, że są to bardzo istotne czynności,...

28 sierpnia 2019 Czytaj więcej

Zwalczanie u drobiu serotypów Salmonella w stadach brojlerów kurzych

Salmonelloza to jedna z chorób zakaźnych układu pokarmowego, spowodowana zakażeniem chorobotwórczą bakterią z rodzaju Salmonella. U ludzi występuje głównie poprzez spożycie zakażonych produktów odzwierzęcych, takich jak jajka, mięso, mleko oraz ich przetwory. Bakteria jest wyjątkowo niebezpieczna w pożywieniu surowym oraz rozdrobnionych produktach mięsnych. Aby uniknąć choroby, konieczny jest restrykcyjny nadzór nad produkcją żywności. W jaki...

25 lipca 2019 Czytaj więcej

Nowe podejście do badania mięsa – stanowisko FVE

FVE (Federation of Veterinarians of Europe), czyli Europejska Federacja Lekarzy Weterynarii, to organizacja zrzeszająca lekarzy weterynarii z Europy, reprezentująca ich w kontaktach z Parlamentem Europejskim, Radą oraz Komisją Europejską, w toku procesu legislacyjnego dotyczącego aktów prawnych związanych z szeroko rozumianym bezpieczeństwem zdrowia publicznego, zdrowia zwierząt i jakości zdrowotnej żywności. FVE podkreśla kluczową rolę lekarzy weterynarii...

25 lipca 2019 Czytaj więcej